Коронавирус: Как да защитим психиката си?

Чувствате ли се по-тревожни в резултат на COVID-19?

Типичната човешка реакция към пандемия от такъв мащаб е покачването на тревожността. Проблема идва, когато тревожността обземе съзнанието ни и пречи на ежедневните ни занимания. Преживяването на постоянна тревога е съпътствано с отделянето на „хормони на стреса“ (адреналин, кортизол и норадреналин), които атакуват имунната ни система и организма ни става податливо на вируси и инфекции. Продължителното преживяване на тревога и страх понижава имунитета. Именно поради тази причина грижата за психичното ни състояние е желателна особено в време на социална изолация.
Страха и безпокойството от дадена болест могат да бъдат непреодолими и да предизвикат силни негативни емоции у човек.
Стреса по време коронавируса може да предизвика:
 Страх и притеснение за собственото здраве и за здравето на близките хора
 Натрапливи мисли свързани с вируса
 Промени в съня или в храненето
 Трудно заспиване и проблеми с концентрацията
 Влошаване на хронични здравословни заболявания
 Повишена употреба на алкохол и наркотици
 Паника

Как да се погрижим за психическото си здраве в условия на несигурност?

Съществува широк спектър от мерки за справяне с тревожността от коронавируса и защита на психичното ви здраве. Психологическата подкрепа е налична за всеки нуждаещ се и цели снижаването на тревожността и страха и достигане на психически благополучие в този период на безпокойство и несигурност.
Думата „психика“ идва от древногръцката дума (психе), която на български означава „душа“ . Грижата за душата е най-добрата превенция за справяне със стреса и тревожността.

 Ограничете времето прекарано в гледане или четене на информация свързана с Коронавируса- постоянния поток от информация повишава страха и тревожността и подклажда негативно настроение и мисли.
 Фокусирайте се върху нещата, които можете да контролирате – лична хигиена, здравословна храна и физическа активност.
 Увеличете дейностите, които ви носят удоволствие –слушайте любима музика, гледайте развлекателни филми или прочетете интересна книга.
 Медитирайте – медитацията е доказан метод за снижаване на тревожността и подобряване на психическото благополучие.
 Живейте „ Тук и сега“ – когато безпокойството се повиши, се опитайте да се върнете в настоящия момент и да му се насладете. Може да се занимавате с творчество, при което човек е напълно потънал в това което прави и изпитва удоволствие от действието.
 Водете си дневник- воденето на дневник преди всичко успокоява ума и е отличен инструмент по пътя към постигане на вътрешна хармония и лична удовлетвореност от живота.
 Признайте чувствата си- нормално е да се чувствате стресирани, тревожни и разстроени в настоящата ситуация. Разговорите с близки хора или психолог биха облекчили негативните чувства и емоции свързани с пандемията.

Share This