Безпокойство или тревожно разстройство

Тревожността е нормална емоция, която се преживява от всеки от нас. Изпитването на безпокойство преди изпит, в напрегната ситуация в работата, вземане на важно решение или в очакване на медицински резултати е нормална реакция на психиката. Проблемът идва, когато прекаленото безпокойство пречи на ежедневните ни дейности и ограбва енергията ни. Преживяването на неоснователен страх, нервност, тревога помрачава дните ни и ни изкарва от равновесие. Тогава уж безобидното безпокойство се превръща с тревожност, която е все по-срещана в днешно време.

Прекаленото безпокойство е основа на няколко вида тревожни разстройства:

• Генерализирано тревожно разстройство- чувството на тревога и притеснение се изпитва през повечето време, като засяга целия живот на човек. Дори и дребни неща от ежедневието, като домакинска дейност или закъснение за среща, могат да станат причина за прекомерно безпокойство, което да доведе до неконтролируеми притеснения и усещане, че ще се случи нещо ужасно.
• Социална фобия- състояние в което човек изпитва сериозно притеснение когато е сред други хора и е възможно да стане обект на внимание. Тези хора се тревожат да не бъдат съдени, критикувани, унизени пред други хора, дори в най- обикновени ежедневни ситуации.
• Обсесивно-компулсивно разстройство- причинява, повтарящи се, натрапчиви мисли, които водят до неоснователни страхове. Някои от тези мисли могат да засягат бита на човек (изключих ли ютията, фурната, заключих ли вратата и т.н), други могат да се отнасят към здравето и хигиената. В отговор на тези страхове, човек извършва специални ритуали, включващи непрекъснато действие (миене на ръце, подскачане, избягване на четен брой неща и т.н.)
Симптомите на тревожността понякога не са толкова очевидни, тъй като често се развиват бавно с течение на времето и като се има предвид, че всички изпитваме тревожност в определени ситуации в живота си, може да е трудно да се разбере, кога е твърде късно. Безпокойството, изпитвано от хора с тревожно разстройство, е постоянно, и безпричинно и влияе върху качеството на живот и ежедневното функциониране на човек. Въпреки че ,всяко състояние на тревожност има свои уникални характеристики, съществуват някои общи симптоми:
• Физически симптоми – панически атаки, топли и студени вълни, сърцебиене, ускорено дишане, усещане за напрежение, стягане на гърдите
• Психологически симптоми – прекомерен страх, притеснение, мрачни и обсесивни мисли
• Поведенчески симптоми- избягване на места и ситуации, които ви карат да се чувствате тревожни

Кога трябва да потърсите помощ?

Тревожността може да се превърне в опасност за психическото здраве, ако се отразява върху способността ви да живеете живота си толкова пълноценно, колкото искате. Това може да се окаже проблем ако:
• Чувството ви на безпокойство е много силно и дълготрайно.
• Вашите страхове и притеснения са преувеличени спрямо ситуацията която ги поражда.
• Избягвате места, хора и ситуации, които могат да причинят безпокойство във вас.
• Трудно контролирате притесненията си.
• Понякога, тревожността ви е толкова голяма, че е възможно да получите пристъп на паника.
• Трудно ви е да се занимавате с ежедневните си дейности дори и да правите неща, които ви харесват и доставят удоволствие.
Навременната психологическа помощ, би благоприятствала за по-високо качество на живот на страдащите от тревожни разстройства. Чрез различни психологически методи и техники се , преработват чувствата свързани с мъчителното състояние и освобождаването им. Целта на терапията е овладяването на тревожността и връщане на личността към пълноценен и благополучен живот.

Share This